Vedtægter for det selvejende dagtilbud: Lilleskovens Børnehus
1 Navn og hjemsted
Det selvejende dagtilbuds navn er Lilleskovens Børnehus. Dets hjemsted er Svendborg kommune og adressen er Caroline Amalievej 11c, 5700 Svendborg.
2 Formål, målsætning og rammer
Formålet for Lilleskovens Børnehus er at virke som dagtilbud i henhold til kapitel 1-5 i Lov om dag-, fritids-og klubtilbud m.v. til børn og unge (Dagtilbudsloven) og i henhold til indgået partnerskabsaftale med Svendborg Kommune.
- Stk. 2
Dagtilbuddets formål er gennem et pædagogisk og inkluderende arbejde at medvirke til at give hvert barn de bedste betingelser for dets personlighed og udvikling. Vi skal samtidig skabe mulighed for, at det enkelte barn kan udvikle sig i fællesskab med andre. De bærende værdier i dagtilbuddet er nærhed til hinanden og området, fællesskab og nysgerrighed.
3 Kapital
Dagtilbuddets kapital er henlagt til det i §2 nævnte formål.
4 Tilsyn
Dagtilbuddet er jævnfør §16 i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, omfattet af den kommunale tilsynsforpligtelse, der omfatter indholdet og kvaliteten af dagtilbuddet (pædagogik, sikkerhed, hygiejne og økonomiske driftsforudsætninger) samt det enkelte barns forhold i dagtilbuddet.
5 Den offentlige forvaltning
Som følge af, at dagtilbuddet har indgået partnerskabsaftale med Svendborg Kommune, er dagtilbuddet en del af den offentlige forvaltning i relation til Forvaltningsloven og Offentlighedsloven.
Bestyrelsesarbejdet er i henhold til Forvaltningsloven og Straffeloven underlagt en almindelig tavshedspligt, der også fortsætter efter bestyrelsesmedlemmet er udtrådt af bestyrelsen. Bestyrelsen er forpligtet til at orientere nye bestyrelsesmedlemmer om denne tavshedspligt.
6 Dagtilbuddets ledelse
Dagtilbuddets ledelse består af en bestyrelse, der indenfor lovgivningens rammer og de af kommunen fastsatte mål og rammer, varetager den overordnede ledelse, samt en dagtilbudsleder, der under ansvar overfor bestyrelsen varetager de pædagogiske og daglige administrative ledelse og drift af dagtilbuddet.
7 Dagtilbuddets bestyrelse
Bestyrelsen består af i alt 5 medlemmer, som er valgt og udpeget af forældre til børn i dagtilbuddet.
Det er muligt, at bestyrelsen udpeger et eksternt medlem som det 5. medlem, som ikke er forældre til et barn i dagtilbuddet.
Herudover består bestyrelsen af 1 medarbejderrepræsentant, der vælges for et år ad gangen. Medarbejderrepræsentanten vælges blandt dagtilbuddets personale. Medarbejderrepræsentanten deltager ikke, når bestyrelsen behandler personalesager samt lønsager.
Udover bestyrelsens medlemmer skal der vælges 2 suppleanter for forældrerepræsentanterne. En suppleant indtræder i bestyrelsen når et bestyrelsesmedlem udtræder, og sidder i den resterende del af valgperioden. Suppleanter kan deltage i bestyrelsesmøder, uden stemmeret.
8 Valg til bestyrelsen
De forældrevalgte medlemmer vælges for 2 år.
Forældrerepræsentanterne i bestyrelsen og suppleanter for disse, vælges på et årligt forældremøde, som afholdes inden udgangen af marts måned. Suppleanter vælges for et år ad gangen.
Valg af medarbejderrepræsentant sker på et personalemøde, inden forældremødet afholdes. Valget gælder for 1 år. Medarbejderrepræsentanten har ikke stemmeret.
- Stk. 2
Ansatte samt deres samlever/ægtefælle, der har barn i dagtilbuddet, har stemmeret, men er ikke valgbare som forældrerepræsentant for bestyrelsen.
- Stk. 3
Valg til bestyrelsen sker ved et simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed finder omvalg sted mellem de kandidater, der har fået lige mange stemmer. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt. Ved valget afgives en stemme pr. barn indskrevet i dagtilbuddet. Stemmeafgivelse forudsætter deltagelse i mødet.
- Stk. 4
Bestyrelsen konstituerer sig selv med formand og næstformand efter forældremødet. Formanden vælges ved almindelig flertalsbeslutning blandt bestyrelsesmedlemmerne.
- Stk. 5
Det påhviler bestyrelsen at sørge for, at nyvalgte bestyrelsesmedlemmer umiddelbart ved deres indtræden i bestyrelsen er gjort bekendt med nærværende vedtægter, den med kommunen indgåede partnerskabsaftale, netværksaftale samt bestyrelsens eventuelle forretningsorden og øvrige i dagtilbuddet gældende retningslinjer. Derudover er bestyrelsesmedlemmet jævnfør partnerskabsaftalen forpligtet til at deltage i bestyrelseskurser.
9 Udtræden af bestyrelsen
Et forældrevalgt bestyrelsesmedlem udtræder af bestyrelsen, når medlemmets barn ophører i dagtilbuddet, hvorefter suppleanten indtræder, som har fået flest stemmer ved valget.
Bestyrelsesmedlemmet kan dog undtagelsesvist fortsætte i bestyrelsen frem til næste valg, såfremt der er enighed herom i den øvrige del af bestyrelsen, og der fortsat er et flertal af forældrevalgte bestyrelsesmedlemmer.
En medarbejderrepræsentant udtræder af bestyrelsen med øjeblikkelig virkning fra det tidspunkt, hvor den pågældende har afleveret sin opsigelse til ledelsen eller har modtaget sin opsigelse fra ledelsen/bestyrelsen. Der foretages herefter valg på kommende personalemøde.
Et bestyrelsesmedlem, som på grund af længerevarende sygdom eller anden svækkelse har vist sig ude af stand til at beklæde hvervet som medlem af bestyrelsen eller har vist sig klart uegnet, skal udtræde af bestyrelsen. Dette gælder også, hvis et bestyrelsesmedlem har gjort sig skyld i en alvorlig handling, som gør den pågældende uværdig til fortsat at være medlem af bestyrelsen.
Hvis bestyrelsesmedlemmet ikke frivilligt forlader sit sæde i bestyrelsen, kan en samlet bestyrelse enstemmigt stemme vedkommende ud.
10 Bestyrelsens møder
Bestyrelsen fastsætter sin egen forretningsorden.
- Stk. 2
Bestyrelsen afholder mindst 6 møder årligt. Dagtilbudslederen deltager i bestyrelsesmøderne, men har ikke stemmeret.
Bestyrelsen er kun beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af de stemmeberettigede bestyrelsesmedlemmer er til stede.
- Stk. 3
Formanden indkalder til og leder bestyrelsesmøderne. Der indkaldes med 14 dages varsel med angivelse af dagsordenspunkter, medmindre der er enighed i bestyrelsen om andet. Dagsordenen udarbejdes af formanden i samarbejde med dagtilbudslederen. Dagtilbudslederen, medarbejderrepræsentanten og ethvert medlem af bestyrelsen kan kræve punkter optaget på dagsordenen.
I tilfælde af formandens varige forfald, eller hvis formanden ikke – trods henstilling fra mindst to bestyrelsesmedlemmer – indkalder til møde, kan to medlemmer indkalde til møde.
Bestyrelsens møder er åbne for forældre og ansatte, der ønsker at overvære dem, medmindre der er tale om personsager, der under hensyntagen til Forvaltningslovens regler skal behandles på lukkede møder. Desuden kan bestyrelsen i konkrete tilfælde beslutte, at et givent punkt skal behandles for lukkede døre.
- Stk. 4
Det bør tilstræbes, at beslutninger træffes i enighed i bestyrelsen.
I tilfælde af uenighed på mødet er det formandens opgave at fremsætte løsningsforslag, der tilstræber at tilgodese de forskellige synspunkter.
Såfremt der ikke kan opnås enighed i bestyrelsen, kan afgørelser træffes ved almindelig flertalsbeslutning. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende.
Medarbejderrepræsentanten skal have lejlighed til at drøfte dagsordenspunkter på et personalemøde, inden beslutning træffes i bestyrelsen. Medarbejderrepræsentanten kan kun anmode om beslutningsudsættelse en gang pr. beslutning.
Hvis mindst to af bestyrelsens fremmødte medlemmer ønsker det, kan en beslutning udsættes til næste møde. Samme punkt kan alene udsættes en gang.
- Stk. 5
Beslutninger omhandlende dagtilbuddets formål, målsætning og nedlæggelse af dagtilbuddet kræver kvalificeret 4/5 flertal.
- Stk. 6
Over bestyrelsens forhandlinger og trufne beslutninger føres enten en protokol, der underskrives af de i mødet deltagende bestyrelsesmedlemmer, eller der udarbejdes et skriftligt referat, der sendes til samtlige bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelsen er forpligtet til at formidle referat af bestyrelsesmøderne til forældre og ansatte i dagtilbuddet.
11 Bestyrelsens ansvar og kompetence
Bestyrelsen har det overordnede ansvar for dagtilbuddets administrative, driftsmæssige, økonomiske og udviklingsmæssige forhold samt for de pædagogiske principper for dagtilbuddets arbejde. Bestyrelsen skal i i den forbindelse påse, at dagtilbuddets drift og anliggender varetages under hensyntagen til bestemmelserne i nærværende vedtægt samt i overensstemmelse med Partnerskabsaftalen med Svendborg Kommune.
- Stk. 2
Indgåelse og ophævelse af aftaler, der rækker ud over daglige ledelse og drift, kræver bestyrelsens tilslutning.
- Stk. 3
Indgåelse og ophævelse af Partnerskabsaftalen mellem Lilleskovens Børnehus og Svendborg Kommune, indgåelse og ophævelse af aftaler, som berører dagtilbuddets kapital, kræver bestyrelsens tilslutning.
- Stk. 4
Bestyrelsen har kompetence til at ansætte og afskedige dagtilbuddets personale. Dagtilbuddets leder ansættes efter godkendelse fra Svendborg Kommune.
Bestyrelsen kan – efter nærmere konkret aftale herom – delegere ansættelseskompetencen til dagtilbudslederen. Det tilstræbes at der ved ansættelser, er en forældrerepræsentant fra bestyrelsen, repræsenteret.
- Stk. 5
Idegrundlaget og de overordnede principper for den pædagogiske målsætning for dagtilbuddet, fastlægges af bestyrelsen i samarbejde med dagtilbuddets leder og personale.
12 Tegningsret og hæftelser
Dagtilbuddet tegnes af 3 bestyrelsesmedlemmer i forening, herunder formanden, eller i dennes fravær næstformanden.
- Stk. 2
Dagtilbuddet hæfter med sin egenkapital/formue efter dansk rets almindelige regler for alle dagtilbuddets gældsforpligtelser.
- Stk. 3
Bestyrelsens medlemmer er ansvarlige for dagtilbuddets dispositioner i overensstemmelse med dansk rets almindelige ansvarsregler.
13 Dagtilbuddets eventuelle nedlæggelse
I tilfælde af nedlæggelse af Lilleskovens Børnehus skal dens egenkapital/formue anvendes til et andet, af bestyrelsen vedtaget lignende socialt eller sundhedsmæssigt, formål for børn og unge.
Formålet skal godkendes af Svendborg Kommune.
- Stk. 2
Overskud som er tilvejebragt via kommunens driftstilskud, tilbageføres til Svendborg Kommune.
- Stk. 3
Løsøre/inventar, der er finansieret via kommunens driftstilskud, tilbageføres til Svendborg Kommune.
14 Ændring af vedtægten
Ændringer af foranstående vedtægter kræver tilslutning fra bestyrelsen ved kvalificeret flertal på 4/5. Vedtægtsændringer kræver desuden godkendelse af Svendborg Kommune.